Tomáš studuje VUT v Brně s programem Elektroenergetika a komunikační technologie a v roce 2023 se zúčastnil prvního ročníku OMEXOM letní školy. Co mu škola přinesla a v čem je jiná než ostatní? Na tyto a další otázky odpovídá v rozhovoru.

Proč jste se přihlásil na OMEXOM letní školu? Jaká jste měl očekávání?

Chtěli jsme společně se spolužáky poznat vaši společnost a letní škola je na to ideální. Člověk z blízka pozná, čemu všemu se věnujete. Měl jsem velká očekávání jednak proto, že jste požadovali při přihlašování angličtinu a také proto, že součástí byla exkurze ve výcvikovém středisku v Německu.

Můžete tedy říci, že se Vaše očekávání splnila.

Ano, rozhodně. Měli jsme možnost vidět stavby od projekce až po realizaci a také zavítat do výcvikového střediska v zahraničí se člověku jen tak nepovede.

Co z programu Vás nejvíc zaujalo?

Určitě zmíněná návštěva výcvikového centra v Německu. Ale také možnost vidět, jak probíhá realizace zakázek a také jak funguje podpora od vašich zahraničních kolegů.

Uplatnil jste nějaké získané zkušenosti již ve škole nebo jinak?

Dovedu si představit, že to hodně pomůže někomu, kdo předměty zabývající se touto problematikou ještě nemá absolvované. Když vidí, jak to funguje v praxi, dokáže si to pak při studiu lépe představit. Já už mám tyto předměty za sebou, ale i tak účast na letní škole považuji za přínos.

Jak hodnotíte letní školu z pohledu organizace?

Organizátoři byli v tomto velmi pružní, protože když něco chybělo tak se to hned snažili doplnit, když to bylo možné. Na to, že to byl první ročník, tak to bylo velmi profesionálně zorganizované. Velmi cením, že se o nás staralo jak HR, tak jejich kolega byznysu, díky tomu měli odpovědi na všechno a konverzace byli velmi pestré. Myslím, že druhý ročník bude na základě loňských zkušeností zase o kousek lepší.

Co byste doporučil těm, kteří váhají, zda se mají na OMEXOM letní školu přihlásit?

Dá vám to možnost podívat se na místa kam se už v pracovním životě nepodíváte. Zjistíte, jestli by vás něco takového bavilo a dá vám to kontakty a přátelství, díky kterým se budoucí uplatnění bude zařizovat snadněji.

Absolvoval jste již někdy v minulosti podobný program, letní školu někde jinde? Můžete udělat krátké srovnání?

Ano, absolvoval. Každá společnost je zaměřená trochu na něco jiného, takže by to nebylo fér srovnání. Myslím si, že je určitě dobré navštívit letních škol co nejvíce, aby si člověk udělal vlastní obrázek na každou společnost, její procesy a možnosti, zaměstnance a uplatnění. Potom se rozhodl, jestli daná společnost vyhovuje jeho potřebám a hodnotám a třeba pro ni šel pracovat.

Do druhého ročníku OMEXOM letní školy se můžete do 30. 6. přihlásit zde.